Joomla!
Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.
Joomla! Nedir?
Adını "cümle" kelimesinden alan Joomla! Geniş katılımlı bir proje ekibine haiz, son derece gelişmiş ve kullanıcı arayüzü bir o denli bayağı olan bir "CMS" kısaca İçerik Yönetim Sistemidir. Joomla! Size, web sitelerinizi ve bağlı uygulamaları hazırlarken yardım eder. En iyisi de Joomla! Hepimizçe kullanılabilir ve geliştirilebilir olan, dilediğiniz benzer biçimde değiştirmekte özgür olacağınız, açık kaynak kodlu, ücretsiz, gerçek bir özgür yazılımdır. Ayrıca Joomla! Bu içerik yönetim sistemi etrafında oluşturan sosyal topluluğuk felsefesidir.
Dünyadaki yerine bakmış olduğumızda, 2005 doğumlu Joomla!'nın sıradan kişisel sayfalardan profesyonel kurumsal sitelere kadar her alanda kullanıldığını görüyoruz. Kurumsal web siteleri ve portal uygulamalrı, çevrimiçi e-ticaret uygulamaları, minik ve orta ölçekli işletme siteleri, dernek ve çeşitli organizasyonlar, devlet siteleri, işletme içi ve işletmeler arası kapalı ağ uygulamaları, okullar, dînî kurumlar, kişisel ve gurup sunumları, mecmua, gazete, çeşitli e-yayınlar ve daha aklınıza gelebilecek pek çok internet yayını için Joomla! Kullanılmaktadır.
Joomla Arayüzü
Kaliteli arayüzü ve gelişmiş içerik yönetim mantığı ile dünyada çokça tercih edilir. Türkçe desteği sağlıklı olmakla birlikte tamamıyla yapılandırılabilir ve çok elastik bir sistem olduğundan birçok ağ sayfası tasarımcısı bu sistemi kullanmaktadır.
Joomla! Ismi Swahili dilindeki "hep birlikte" veya "bir bütün olarak" anlamlarındaki "jumla" kelimesinden gelmektedir. Kelime Swahili diline Arapça dan geçmiş (swahili dili icin etimolojik lügat). İlk sürümü (Joomla! 1.0.0) 17 Ekim 2005 tarihinde yayımlanmıştır. Bu sürüm Mambo 4.5.2.3 sürümünün çeşitli iyileştirmelerle yeniden yayımlanmış olan sürümüdür.
Joomla! Tarihçe
Bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağlarımsız özgür içerik yönetim sistemidir. Joomla! Için bileşen hazırlayan birçok öbek ve firma bulunmaktadır. Google'ın yardımı ile Joomla! Birçok dilde kullanılabilir hale gelmiştir.
Kurulum ve kullanım kolaylığı yardımıyla birçok ağ yöneticisi (webmaster) bu içerik yönetim sistemini tercih etmektedir.
Günümüzde birçok okul, Joomla! Içerik yönetim sistemiyle ağ sayfalarını hazırlar duruma gelmiş, alışılmış FrontPage ve HTML sayfalı sitelerin yerini Joomla! Içerik yönetim sistemli ağ sayfaları almıştır.
Bu iki yıllık uzun dönemde özellikle İnternet gmeşhurkleri sayısında patlama yaşanmıştır. Bir İnternet günlüğü yazılımından beklenen en önemli özelliklerden kullanıcı yorumları desteği, geri izleme ve rahat etiket oluşturabilme benzer biçimde özellikler Joomla!'nın standart dağıtımında bulunmamaktadır. çünkü günlüğünü yayımlamak isteyen kullanıcılar alternatif sistemlere yönelmişlerdir.
Joomla Eleştiriler
Joomla! 1.0.0 sürümünün yayımlandığı 17 Ekim 2005 tarihinden bugüne dek (Temmuz 2007) yazılıma hiçbir yeni özellik eklenmemiştir. Sebebi ise Joomla! çekirdek yapısının artık adım adım kendi özgün yapısına kavuşması adına yapılan çalışmalardı Bu iki yıl süresince içerik yönetim sistemleri alanında bir çok yenilikler oldu ve buna bağlı olarak Joomla! Geliştiricileri tüm gayretlerini yeni çekirdek yapısı olan Joomla! 1.5 sürümüne sarfetmeyi tercih etmişlerdir.
Günümüzde joomla 1.5.X sürümleri ile kişisel sitelerden bloglara e-ticaret sitelerinden kurumsal sitelere kadar binlerce internet sayfası yapılmaktadır. Binlerce sitenin joomla tabanlı olması joomla'nın ne kadar güçlü bir açık kaynak kod (İYS) olduğunun göstergesidir. Joomla 1.5.X sürümlerinin yanında eklentilerinin de çeşitliliği ve zenginliği bu betiği daha da cazip hale getirmiştiri. Ülkemizde Joomla!'ya teknik destek veren internet sayfaları ve forumların çokluğu Joomla!'yı en üst düzeye taşımaya yetmiştir.
Joomla adına önemli bir gelişme de 2011 in başlarında yaşandı. Joomla çekirdek ekibi 1.6.Xx kararlı sürümünü çıkartarak geri bildirimde bulunan joomla kullananlarının taleplerini dinlemiş oldu. Bu sürümün en önemli özelliği içerikleri üye seviyelerine nazaran gösterebilmektir. öteki özellikleri Joomla 1.5.X sürümleri aynısı yada birazcık geliştirilmişi benzer biçimde olsa bile tema konusundaki gelişimi oldukca kayda değerdir. İstenilen modül veya içerikleri arzu edilen temada gösterme başarısı Joomla'ya ilgiyi daha da artıracak gibi görünmektedir. Joomla 1.6.X nın 1.5.X ayrıldığı en önemli değişim bölüm yapısının kaldırılarak alt alta kategori biçimine dönüştürülmesidir.
Joomla!® | |
---|---|
![]() Joomla! yönetim paneli |
|
Geliştiren(ler) | Joomla!® Proje Ekibi |
Güncel sürüm | 3.3.6 (18 Aralık 2014) |
İşletim sistemi | Çapraz platform yazılımları |
Yazılım türü | İçerik yönetim sistemi |
Lisans | GNU Genel Kamu Lisansı |
Joomla İle Neler Yapabilir
Joomla! Içerik yönetim sistemini kullanarak sıradan kişisel sayfalardan, profesyonel kurumsal sitelere kadar her alanda web siteleri hazırlayabilirsiniz. Bunları liste halinde sunmak gerekirse;
- Kurumsal internet sayfaları ve portal uygulamaları (Haber portalı, gezim portalı, sıhhat portalı...)
- Çevrimiçi e-ticaret uygulamaları (Alışveriş sitesi, ürün tanıtım sitesi...)
- küçük ve orta ölçekli işletme siteleri (Emlak sitesi, otomotiv sitesi, falerici sitesi, marangoz sitesi, hediyelik eşya sitesi...)
- Dernek ve çeşitli organizasyonlar,
- Devlet siteleri (Bakanlıklar, kurumlar, valilik siteleri, kaymakamlık siteleri, belediye siteleri)
- İşletme içi ve işletmeler arası kapalı ağ uygulamaları
- Okul siteleri (İlkokul, ortaokul, lise, üniversite, kolej, anaokulu)
- Dînî kurumlara ilişkin siteler (müftülük, Kur'an kursu, camiler)
- Kişisel ve gurup sunumlarının yapıldığı siteler
- mecmua, gazete, çeşitli e-yayınlar ve haber siteleri ...
Ve daha aklınıza gelebilecek pek çok web gösterimı için Joomla! Kullanılmaktadır.Ek olarak yapacaklarınıza sınır olmamasını göstermek amacıyla bu örneklerde joomlayla yapılabilecek siteler arasında gösterilebilir.
- Sitenizde online radyo yayını yapabilir, kendi seçtiğiniz şarkıları ziyaretçilerinize dinletebilirsiniz,
- Mp3 yada farklı müzik formatlarında müzik dinletebilirsiniz,
- Sitenizden dosya indirmelerine olanak sunabilirsiniz,
- Sitenizi ziyaret edenlerin sohbet edebileceği bir chat sistemi kurabilirsiniz,
- Resimlerizi, fotoğraflarınızı farklı gösterim şekilleriyle ziyaretçilerinize sunabilirsiniz,
- Video gösterimleri yapabilirsiniz. İster kendi videolarınızı, isterseniz Youtube, Vimeo gibi video portallarının videolarını tek tıkla gösterebilirsiniz,
- Üyelik sistemi oluşturup, ziyaretçilerinizin sitenize üye olmasını sağlayabilirsiniz,
- Sitenize kayıtlı olan üyelere toplu mail gönderimi yapabilirsiniz,
- Sitenizi ziyaret edenlerin not bırakabileceği bir ziyaretçi defteri koyabilirsiniz,
- Ziyaretçilerinizin konu açıp, soru sorabileceğini forum sistemini tek tıkla etken edebilirsiniz,
- bir tek bir tıkla sitenin görüntüsünü değiştirebilir, farklı renklerde sunabilirsiniz,
- İş başvurusu yada özgeçmiş için insan kaynakları formu oluşturabilirsiniz,
- Sitenize üye olanların kendi aralarında mesajlaşmalarını sağlayabilirsiniz,
- Beğendiğiniz linkleri kolayca sitenizde yayınlayabilirsiniz...
Ve burada sayılamayacak kadar özelliği sitenizde kullanabilirsiniz. Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere Joomla ile yapacaklarınızın bir sınırı bulunmuyor.
Kaynaklar
Alt Kategoriler
-
Temalar
- Makale Sayısı:
- 0