1Sitemize kayıt olun
2Ücretsiz katagorilere bakın.
3Ücret ödemeden hizmet alın

Herhangi bir proplem veya sorun bildirim için email  destek [ @ ] fevt.net . Teşekürler!

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi-Cuma 07:00 - 02:00
Cumartesi- 17:00 -20:00

WhatsApp:+ +90 535 517 78 29

Sayfanın Site Haritasındaki Önceliği

 Bir sayfaya sitemap.xml dosyasında verilen öncelik sırası, sıralamayı etkileyebilir.

 

Site Haritası, bir web sitesinde bulunan tüm sayfaların listelendiği XML veya HTML formatında bir listedir. Site haritası oluşturmak, tüm sayfalarımızın adreslerini web sitemizi tarayan Google’a bildirmek demektir.

Öncelikle,

XML ile HTML Site Haritası Arasındaki Farklar Nelerdir?

XML site haritası arama motorlarına site hakkında daha çok bilgi vermeye ve siteyi taramalarında yardım olmaya çalışırken, HTML site haritası ise daha çok kullanıcı (ziyaretçi) tarafı için geliştirilmiştir.

XML Site Haritası Örneği
HTML Site Haritası Örneği
Bunun yanında HTML harita sitenin arayüzünde belirtilirken XML site haritası çeşitli araçlarla (Google Search Console) arama motorlarına iletilir.

XML site haritasında site içeriğinin a’dan z’ye tamamı bulunup arama motorlarına güncelleme ve içerik önceliği hakkında ince bilgiler sunulurken, bu içeriklerin de kendi içlerinde önem dereceleri (<priority>), tahmini olarak güncellenme frekansının ayarlarlanması (<changefreq>), içeriklerin son güncellenme tarihleri (<lastmod>) gibi zorunlu olmayan ancak isteğe bağlı olarak düzenlenebilir. Direkt olarak web sayfalarınızın arama motorlarında üst sıralara çıkmasında faydası olmasa da kendi linkleriniz içerisinde bir hiyerarşi oluşturmanızı sağlayabileceğiniz imkanlar sunmaktadır.

HTML haritada önemli olan ziyaretçilere aradıklarını kolaylıkla bulma imkanı sağlamak temel amaçtır.

Sonuç olarak, her iki haritanın amacı ve yararı farklıdır.

Peki, Neden Site Haritası Kullanırız?

Öncelikle XML haritalarını Google’a bildirmek, sayfamızı tarayan Google botlarına yol göstererek daha hızlı ve kolay index almamızın önünü açar. XML dosyamızın içeriğinde; “Yeni eklenen/Çıkarılan sayfalar’, “Güncellenen sayfalar” gibi parametreler yer alır. Özellikle yeni açılan sitelerde, arama motoru botlarının siteye tekrardan gelmesi günler hatta haftalar alabilir. Bu süre uzadığı taktirde de sayfamızın ilgili anahtar kelimelerde üst sıralara çıkabilmesi güçleşecektir. Lakin şunu da belirtmekte fayda var; botların siteye tekrar geldiğinde ise her bir sayfayı tarayacak olması da kesin değildir. Ya da herhangi bir alt kategoriyi üst kategoriden daha fazla önemseyip onu üst sıralara taşırken bizim için daha önemli olan diğer kategoriyi görmezden gelebilir. İşte bu yüzdendir ki, bizim de bazı yönlendirmeleri site haritası aracılığıyla yapmamız gerekmekte.

Buraya kadar anlaşıldığı üzere, özellikle XML site haritası bir sitenin en önemli etkenlerinden biri olup diğer bir deyiş ile omuriliği görevindedir. Şu da bir gerçektir ki site haritası ne kullanıcı açısından ne SEO açısından ne de tasarım açısından şart değildir. Nitekim site haritası barındırmadan çok yüksek organik trafik sağlayan siteler mevcuttur.

Fakat şunu unutmamakta gerekir ki; Google son dönemlerde yaptığı açıklamalar ve ipuçları ile kullanıcı tarafındaki HTML site haritasını da önemsediğini söyledi. Bizim gibi SEO ve web tasarım ile uğraşan kişilerin de bunu göz ardı etmememiz gerektiğini söylemekte fayda var.

Biraz da teknik bilgi vermek gerekirse, XML site haritası oluşturmak zor olmamakla beraber günümüzde birçok ücretsiz servis bulunmaktadır. Max. 50.000 URL veya 10mb ile sınırlandırılan site haritaları “sitemap.xml” şeklinde dosyalandırılabilir. Bu iki limiti aşmanız durumunda ise 2. Haritayı “sitemap2.xml” olarak oluşturabilirsiniz.

Site haritasını oluşturduktan sonra Google’a, ‘Google Search Console’dan tanıtmamız gerekiyor. Yolu aşağıda belirtiyorum,

Kontrol paneli > Tarama> Site Haritaları > Bir Site Haritası Gönderin

 

TOP