1Sitemize kayıt olun
2Ücretsiz katagorilere bakın.
3Ücret ödemeden hizmet alın

Herhangi bir proplem veya sorun bildirim için email  destek [ @ ] fevt.net . Teşekürler!

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi-Cuma 07:00 - 02:00
Cumartesi- 17:00 -20:00

WhatsApp:+ +90 535 517 78 29

URL Dizini

URL dizinindeki kategoriler Google tarafından okunmakta ve bu sayfanın konusu hakkında içerikle ilgili bir sinyal sağlanabilmektedir:

 

Google arama sonuçlarında üst sıralarda konumlamak istiyorsak, o kelime ya da kelime gruplarının ilgili sayfamızın URL’sinde bulunmasına özen göstermeliyiz. Sizler de kontrol ettiğiniz de göreceksiniz ki, URL yapısında dizinlenmek istediği anahtar kelimeleri kullanan siteler diğerlerine göre genelde daha üst sıralarda konumlamakta.

URL yapılarının optimize edilmesi konusuna geçmeden önce URL’yi ve onu oluşturan yapıtaşlarını incelemek gerek.

URL Yapı taşları

URL’ler web dünyasının başlangıcından beri, istenilen web sitesini nitelemek için kullanılan ve o web sitesinin dijitaldeki adını, duruşunu, internetteki konumunu temsil eden yapılardır. Basit bir URL’de aşağıda verilen yapı taşları bulunmaktadır.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

Spesifik bir kaynakta bulunan ve bilgilerin ortak kullanıma açık şekilde dağıtılabilmesi için uygulanan bir web iletişim kuralıdır. ”World Wide Web” üzerinde yer alan tüm bilgilerin girişi, ham verinin taşınması, uygulamalı bilgi sistemleri ve kullanıcı ara yüzlerinin güncellenmesi gibi konular HTTP kurallarıyla yapılmaktadır. Özellikle E-ticaret sitelerinin sayısının artmasıyla birlikte, son yıllarda bu kurala ek olarak –s takısı gelmektedir ve bu kuralın adı HTTPS’tir. Açılımı “Secure HyperText Transfer Protocol” olan HTTPS, bilinen HTTP kuralına “SSL” kuralının eklenmesiyle oluşturulmuştur.

SSL (Secure Sockets Layer) kuralı aslında web sitenize entegre edebileceğiniz ve sitenizin sunucusu ile son kullanıcıları arasındaki bilgilerin başkaları tarafından okunamayacak ve öğrenilemeyecek şekilde nasıl aktarılacağını belirleyen bir sertifikadır. En basit haliyle örneklendirmek gerekirse, web sitenizin satın alma sayfasında bulunan ve banka kartı bilgilerini giren bir kişinin bastığı “5” harfi, dijital ortamda 3. Kişiler tarafından görüntülenmeye çalışıldığında “a268wg57g42yr5ntm5et54seg3332” gibi gözükecektir. Elbette SSL sertifikasının karmaşıklığı “Bit”ine göre değişiklik göstermektedir. (40 Bit, 120 Bit vb.)

Alan Adı (Domain Name)

İnternet sitenizin web dünyasındaki adresine alan adı denir. Öncelikle her zaman geçerliliğini koruyan bazı alan adı parametrelerine göz atalım.

Web dünyasında marka bilinirliği alan adıyla başlar. O yüzden akılda kalıcı ve kısa alan adları diğerlerine göre daha avantajlıdır. Ayrıca Google kısa URL’yi sever. Çünkü botları hem daha az yorulurlar, hem de arama sonuçlarında uzun URL’leri konumlandırmak her zaman zor olmuştur. (Tabi bu durumu “Bread Crumbs” gibi bazı tekniklerle süspanse edebilirsiniz.)

Bunların yanında 2012 öncesine göre daha az etkisi olmakla birlikte arama sorguları ile alan adı eşleşmesi de hala önemlidir. (Exact Match Domains)

Google’da sorgulanan anahtar kelime ile bu kelimenin “Domain Name”de bulunması, web sitenizin o kelime ya da kelime grubunda üst sıralarda yer almasında ayırt edici bir özelliktir. Örnek olarak, nedensosyalmedya.com un “Sosyal Medya” kelime grubunu içeren sorgularda dizinlenmesi ve yükselmesi diğer anahtar kelimelere göre bir tık daha kolay olur.

Domain uzantıları (Com, net, info, club, love, co.uk) da Google sıralamasını etkileyen önemli parametrelerin başında gelmekte. Yapılan araştırmalar sonucunda, Google’da indekslenen alan adlarının %85’ine yakını hala “.com” uzatılıdır.

Kategori, Alt Kategori ve Derinlik

URL yapılarının SEO’ya uyumluluğunda tartışma yaratan ve birbirinden farklı tekniklerin uygulandığı yapı taşları olarak düşünebiliriz. Bu yapı taşlarının nasıl kullanılacağını incelemeden önce ne olduklarına bakalım.

a) Kategori

Web sitenizde yer alan içeriklerin gruplanmasında ve genel bir başlık altında bulunmasında kullanılan yapılardır. Bir E-ticaret sitesinde; buzdolabı, mutfak robotu gibi ürünlerin “Beyaz Eşya” kategorisinin altında bulunması, bu duruma örnek olarak verilebilir.

b) Alt Kategori

Sitenizde görünen kategori ya da kategorilerin altında yer alan başlıkların belirtilmesi olarak düşünebilirsiniz. Yani “Beyaz Eşya” kategorisinin üzerine geldiğinizde, “Buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, fırınlar” gibi alt başlıkların bulunmasıdır.

c) Derinlik

Web sitenizde bulunan kategori, alt kategori ve sayfaların URL yapınızda gösterilme tekniği “Domain Depth” olarak bilinir. Yani belirli bir sayfada, URL’de bulunan kırılım sayısıdır.

 

TOP