İçerik Güncelleme Aralığı
- Kategori: SEO
- Cuma, 04 Kasım 2016 18:01 tarihinde oluşturuldu
- Cuma, 04 Kasım 2016 18:01 tarihinde yayınlandı.
- Seo Uzmanı tarafından yazıldı.
- Gösterim: 746
"İçerikleriniz ne kadar zamanda bir güncelleniyor ? haftada bir ? ayda bir ? 5 yılda bir ? İçeriklerin güncelleme aralığı da google tarafından tazelik belirtisi olarak algılanır.
SEO dünyası 2016 yılına hızlı bir giriş yaptı. 10 Ocak 2016 tarihinde Google’ın da teyit ettiği önemli bir güncelleme gerçekleşti. Searchmetrics Suite analiz aracını kullanarak Google güncellemesinin önemli yabancı ve yerli Web sitelerine etkilerini analiz ettik. Web sitenizin organik trafiğinde ya da önemli keyword’lerinizin sıralama durumlarında Ocak ayından itibaren dalgalanma yaşanıyorsa, bu analizimizi dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz.
Arama Motoru Optimizasyonu dünyasına şöyle bir bakacak olursak, 2016 yılına hızlı girdiğimizi söyleyebiliriz. 2015 yılı beklentilerimiz ve gerçekleşenler biraz farklı olsa da aslında oldukça hareketli bir yılı geride bıraktığımızı görüyoruz. 2016 yılı ise 2015 yılında çok hareketli olacak gibi görünüyor. Google, Panda algoritmasını Google’ın çekirdek arama algoritmasına (ana sıralama algoritması) dahil ettiğini -ismini vermek istemeyen- yetkilileri aracılığıyla duyurdu. (Bakınız Google Panda Google Sıralama Kriteri Oldu)
Panda algoritmasının çekirdek algoritmaya entegre olmasıyla, çekirdek algoritmada da bazı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Bu entegrasyonun çekirdek algoritmadaki değişiklikle doğrudan ilgisi olup olmadığı bilinmiyor olsa da, çekirdek algoritmadaki bu değişikliğin bir takım sonuçlara yol açtığı şimdiden belli oluyor.
Panda algoritması ile ilgili düzenlemenin nasıl planlandığı ve gerçekleştiği bilinmese de, çekirdek1algoritmada yapılan değişiklikler Google yöneticileri John Mueller ve Gary Illyes tarafından onaylandı. Yetkililerin açıklamaları algoritma değişikliğinin nelere yol açacağı konusunda bilgi vermiyor, Web sitelerini analiz ettiğimizde de çok az sayıda eş örnekle karşılaşıyoruz. Yani henüz elimizde tam olarak tanımlanmış bir sebep yok.
Öncelikle şunu söyleyebiliriz; çekirdek algoritmada meydana gelen değişiklikler ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmet veren web sitelerini etkiledi. ABD sonrası -tah1min edebileceğiniz gibi- İngilizce konuşulan ülkelerdeki Web sitelerini etkileyecek. Çekirdek algoritmadaki değişikliğin global çapta etkisini göstermesi biraz zaman alacağı için, Türkçe hizmet veren web sitelerinin bu güncellemeye adapte olmak için halen zaman var. Ancak hiç zaman yokmuş gibi hızlı bir planlamayla içerik ve teknik güncellemelerin yapılması hazırlıklı olmak adına büyük fayda sağlayacaktır.
Daha önce Mobil Uyumluluk Güncellemesi gibi dil ayrımı yapmadan devreye giren teknik ve altyapı güncellemeleri için çok fazla zamanımız olmuyor fakat yazım diliyle doğrudan ilgisi olan güncellemelerde, ilk olarak İngilizce Web siteleri etkilenmekte. Bu açıdan çekirdek algoritmada yapılan güncelleme Türkçe diliyle deklare edilmiş Web siteleri için hemen devreye girmeyecek diyebiliriz fakat bu, birkaç gün sonra etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. O yüzden hazırlıklı olmanızda fayda var.
Şu an içerik kalitesiyle ilgili ön plana çıkan algoritma Google Phantom. İçerik kalitesi güncellemesi olarak da bildiğimiz Phantom algoritması, Panda’nın yokluğuyla ön plana çıkmış durumda. Düşük kaliteli, güncellenmemiş, kısa ve doyurucu olmayan içeriğin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü azaltmak için çalışan algoritma, artık çok daha fazla etkiye sahip. Kendi kendimize “kalitesiz” özelliğe sahip içeriğin kullanıcı beklentilerini karşılamayacağını söyleyebiliyorsak Google da bu içeriği organik arama sonuçlarında sunmamayı tercih ediyor. Bu noktada belirtmek istediğimiz önemli bir detay var; Web sitenizde yer alan “kalitesiz” nitelikli içeriği silmek yerine, düzenlemeler yaparak içeriği güncellemeniz ve yayına yeni haliyle devam etmesini sağlamanız çok önemli. Eğer söz konusu içerikleri sitenizden kaldırırsanız, negatif etkiyle karşılaşma ihtimaliniz çok çok yüksek.
Yeni düzenlemelerin etkilerini incelemek için birkaç web sitesini SearchMetrics Suite ile inceledik. Amerika’da ilk 500 web sitesi içinde bulunan The Atlantic, son güncellemeden sonra büyük oranda trafik kaybı yaşamış durumda; tarih aralığı 6 Aralık 2015 ve 10 Ocak 2016’yı kapsamakta:"